Hendrickje Stoffels is waarschijnlijk de bekendste inwoner die Bredevoort ooit gehad heeft. Op 21 oktober 2006 is de locatie van haar ouderlijk huis onthuld. De bijbehorende presentatie en de aktes waarin het huis genoemd staat zijn hier te downloaden.

De locatie

Het ouderlijk huis van Hendrickje Stoffels stond vlakbij de Markt in Bredevoort, in de Muizenstraat. Het is voor 1620 gebouwd op het terrein van het adellijke borgmanshuis Merfelt. Mogelijk is het gebouw door Stoffel Stoffels zelf getimmerd. De grond waarop het huis stond werd in 1625 door Adolf van Merfelt verkocht aan Stoffel Stoffels en zijn vrouw Mechtelt Lamberts. Het huis is tot 1653 in de familie geweest. Toen werd het door de erfgenamen van Stoffel en Mechtelt verkocht aan Margaretha Smits, weduwe van Herman Nachtegaal.

Helaas bestaat het oorspronkelijke huis niet meer. Op de locatie staat nu een huis uit 1717. Het huis is makkelijk te vinden: het staat in de straat naast het Informatiecentrum Bredevoort Boekenstad. Op 21 oktober 2006 werd een uithangbord onthuld waarop te zien is dat het de locatie is van het geboortehuis van Hendrickje Stoffels.

Onthulling van de locatie van het ouderlijk huis van Hendrickje Stoffels
Onthulling van de locatie van het ouderlijk huis van Hendrickje Stoffels

Downloads

Hendrickje Stoffels