Zojuist bereikte mij het bericht dat mijn stamboomvriend en mede-oprichter van deze website Henk Ruessink op 11 februari is overleden. Naast al zijn andere kwaliteiten was Henk een groot kenner van de geschiedenis van Bredevoort en zijn bewoners.

Het moet inmiddels ruim 15 jaar geleden zijn dat ik Henk leerde kennen op de boekenmarkt in Deventer. Hij stond daar met een stand voor Bredevoort Boekenstad, waar hij de initiatiefnemer van was. We kwamen aan de praat over genealogie, want ook ik had voorouders uit Bredevoort. Ik stuurde hem mijn Bredevoortse kwartieren op en kreeg al snel aanvullingen van hem. Ook bevestigde hij mijn vermoedens dat ik familie was van de Bredevoortse Hendrickje Stoffels, ik stam af van haar broer.

Hendrickje Stoffels was ook de aanleiding waardoor we intensiever samen gingen werken. Henk had al vaker over haar geschreven en geconcludeerd wie haar ouders moesten zijn. In het Gelders Archief in Arnhem vond ik vervolgens een akte waarin de verkoop van haar ouderlijk huis werd stond vermeld. Dit is het enige archiefstuk dat tot nu toe bekend is waar Hendrickje met haar ouders, broers en zus genoemd wordt. Hiermee werden Henks conclusies bevestigd. Ik heb foto’s gemaakt van dit archiefstuk, die door Henk zijn getranscribeerd. Hierop vroeg hij of het niet zinvol zou zijn om ook de rest van het register te fotograferen. Dankzij digitale camera’s was dit geen enkel probleem. Deze archiefstukken brachten zoveel nieuwe informatie dat Henk besloot om ze integraal te transcriberen, later geholpen door zijn dochter Franciska. Om deze gegevens voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken, richtten wij deze website Heerlijkheid Bredevoort op.

Dankzij deze transcripties kon ik een bevolkingsreconstructie van Bredevoort maken, wat uiteindelijk leidde tot de bepaling van de plaats van het huis van Hendrickje Stoffels. Henk Ruessink vond dit zo leuk dat hij in het Rembrandtjaar 2006 een congres organiseerde over Hendrickje Stoffels in Bredevoort. Hierbij werd de locatie van het ouderlijk huis onthuld.

Onthulling van de locatie van het ouderlijk huis van Hendrickje Stoffels
Onthulling van de locatie van het ouderlijk huis van Hendrickje Stoffels

Ik zal Henk ontzettend missen, zowel als persoon als vanwege zijn enorme kennis over Bredevoort. Hij was de enige met wie ik over Bredevoorters uit voorbije eeuwen kon praten alsof we ze echt gekend hebben. Hendrickje Stoffels, Wolf Mislich, Goswijn van Lawick, Adolf van Merveld; dit zijn mensen die een groot deel van Henks leven hebben uitgemaakt. Ik zal proberen om zijn werk voort te zetten, door deze site uit te breiden en door verder te gaan met ons onderzoek. Onze hoop was om ooit de exacte locatie van de borgmanshuizen van Bredevoort te bepalen. We waren een eind gevorderd. Ik zal zijn inbreng erg missen bij het verder puzzelen.

Aanstaande maandag nemen we afscheid van Henk. Hij wordt begraven in zijn geliefde Bredevoort.

In memoriam Henk Ruessink